Tidslinjer.no – visualisering og formidling for museer


Rockheim har, med støtte fra Norsk Kulturråd™, utviklet nettjenesten tidslinjer.no. Her kan du visualisere og presentere et tema over tid.

Det er flere grunner til at vi har ønsket å utvikle denne tjenesten, men den viktigste er så klart at vi mener at grafiske tidslinjer er et ypperlig verktøy for å presentere historisk relatert data; formatet er intuitivt og lettfattelig, og inviterer til utforskning. Helt konkret hadde vi et ønske om selv å presentere temaer visuelt ved bruk av tidslinjer (vi har foreløpig brukt systemet i utstillingene Jukeboks! og Wenches Verden. Du kan se et eksempel på tjenesten i bruk på nett her: Juke.no.

En annen viktig motivasjon var at da vi spurte lærere i regionen hva de kunne tenke seg av digitale verktøy i undervisninga, før eller etter besøk på Rockheim, så oppga de at ønsket seg interaktive tidslinjer som elevene kunne lete i. Noe som gjorde oss sikrere i vår antakelse om at dette kan være gode pedagogiske verktøy.

Målet vårt har vært å lage en tjeneste som:

 • Er åpen for alle: Museer, skoler, historielag, privatpersoner, etc.
 • Har et databasesystem som er enkelt i bruk, som «alle» kan bruke. Måten data mates ut til en tidslinje skal også være fleksibel; et datasett/en hendelse/kategori skal ikke være fast knyttet til en gitt tidslinje.
 • Gir mulighet for å legge inn tekst, bilder og lenker.
 • Har en grafikk-modul som gjør det mulig å eksportere en visualisering til bruk på egne hjemmesider/blogg nesten friksjonsfritt.
 • Har et ryddig og logisk API, som gjør at brukerne relativt lett kan mate sine data ut til et tilpasset grafisk grensesnitt/profil.
 • Er rigget for utvidelser/videreutvikling. (Altså: God kode, god dokumentasjon.)

Erfaringer så langt

En tidlig versjon av tidslinjer.no ble brukt allerede ved utstillinga Jukeboks! som vi åpnet i februar 2011. Selve «motoren» ble videreutviklet til neste store utstilling, Wenches Verden. Etterhvert finpusset vi på adminsida og gjorde den litt mer avansert (og ikke bare egnet for våre behov til de to utstillingene), og vi utviklet den grafiske modulen som gjør at brukere kan embedde tidslinjer rett på sine egne sider.

Under begge de to nevnte utstillingene lot vi tidslinjene spille seg ut på to store trykkskjermer satt side om side, og de var både flotte visuelle elementer, og populære hos publikum. (Som man ser av bildet hadde vi også laget en funksjonalitet som spilte av bilder og video på en sekundær skjerm; denne funksjonaliteten er ikke lagt inn i tidslinjer.no så langt, fordi det er ganske omfattende å lage en slik løsning som funker på alle mulige skjermer uten krøll.)

Funksjonalitet i korte trekk

Jeg skal ikke gå i detalj på bruken av tidslinjer.no, men noen basics må jeg innom for at dette innlegget skal gi særlig mening. Jeg svarer gjerne på spørsmål om bruken i kommentarfeltet!

For å kunne bruke tidslinjer.no må du først få en brukerkontowww.tidslinjer.no. (Det står «Spør om tilgang» på knappen.) Det vil ta noe tid, avhengig av om vi som administrerer er på eller av pletten akkurat når du gjør forespørselen. Vi gjør det slik for å ha litt kontroll på hvem som bruker tjenesten i begynnelsen – la oss kalle det betafasen. Vi vil at de tidlige brukerne skal være litt responsive, og stille oss spørsmål om de lurer på noe, og komme med forslag til forbedringer.

Neste steg er å opprette din institusjon som kilde. EDIT: For å gjøre det må du sende en forespørsel til admin (undertegnede: Magne dot Gisvold at Rockheim dot no).

Deretter må du opprette en eller flere kategorier som tilhører den tidslinja du har lyst å lage,  før du går løst på den største oppgaven: Å opprette hendelser. Begge deler gjør du altså ved å velge hhv. «Hendelser» eller «Kategorier» under «Mine Tidslinjer».

Opprettelse av hendelser er rimelig selvforklarende. Noen pointers likevel:

 • Bruk kun ingressfeltet for å skrive teksten din. Visningsfunksjonaliteten vi foreløpig har laget trekker kun tekst herfra.
 • Ikke last opp bilde i brødtekstfeltet via knappen der. Bruk funksjonen «Last opp mediefiler» lenger ned.
 • Kilde må oppgis for alle hendelser.
 • Klassifikasjon bør være innlysende. Er du i tvil: La verdien stå tom.

Visualisering

Da er det tid for lønn for strevet. Trykk på valget «Visualisering»!

 • Hak av kategorier/underkategorier du vil ha med på tidslinja di.
 • Velg om du vil at kategorinavnene skal vises i tidslinja.
 • Velg høyde på visualiseringa. (Her må du bare prøvde deg fram til hva som funker best med datamengden din.)
 • Trykk «Oppdater».

Tidslinja vil nå vises på toppen av sida. Her kan du enten velge å vise linja på fullskjerm, og å dele denne visninga via Twitter og FB. Vel så interessant er nok muligheten til å vise embeddingskoder, slik at dette kan settes inn i din egen nettsak/bloggpost. Jeg skulle gjerne satt inn et eksempel her, men på bloggplattformen wordpress.com (som Ballrommet ligger på) så tillates ikke iframes. Dere kan derfor se eksempler her:

Dette er så klart en helt grunnleggende modul vi har laget, der fokus har vært på en ryddig og brukervennlig måte å organisere data på, et enkelt grafisk visnings- og brukergrensesnitt for tidslinjene, og ikke minst et ryddig API – som gjør at forskjellige institusjoner kan visualisere sine tidslinjer/data akkurat slik de vil (når default-visninga ikke strekker til).

Det er rom for videreutvikling fra vår side – men da er vi avhengig av at tjenesten blir aktivt brukt, og at vi får tilbakemeldinger på ønskelige endringer/oppgraderinger. 

Noe du lurer på? Still spørsmål i kommentarfeltet!

2 tanker om “Tidslinjer.no – visualisering og formidling for museer”

 1. Hei. Takker for en artig tjeneste som ser ut til å være enkel å bruke og gir spennende formidling. Likevel etter å ha testet litt har jeg noen spørsmål.

  Det er kun Tittel og ingress som vises sammen med bilde. Jeg har satt inn billedtekster, brødtekst. Dette vises ikke på tidslinjene, Er det mulig å vise mer av det som skrives inn?

  Er det mulig å kopiere hendelser mellom kategorier.
  Eller eventuelt merke en hendelse med flere kategorier.

  Flere bilder pr hendelse
  Det er mulig å legge inn flere bilder. Hvordan kan de vises på tidlinjen?

  John Arnt Holmen

 2. Hei Orkla! (Eller John Arnt, som du også er kjent som!) Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan:

  * Brødtekst, bildetekster, etc.:
  Som det står i posten, så er det kun ingressfeltet som skal brukes til tekst (foreløpig)! Grunnen til at det er flere muligheter, er at vi bruker en standardeditor fra WP, siden det er effektivt utviklingsmessig. MEN vi ser ikke bort fra at det på sikt vil være aktuelt med mer innhold knyttet til hver enkelt hendelse – og da vil de foreløpig «ubrukelige» feltene i editoren være nyttige. (I den grafiske visninga er det nå kun ett bilde og en kort tekst som vil vises.)

  * Kategorier:
  Foreløpig kan du ikke kopiere en hendelse til en annen kategori, eller (mer effektivt) merke den med flere kategorier. Men vi ser at det kan komme et behov her, der samme hendelse kan inngå i flere tidslinjer. Vi noterer det på blokka under «To do»!

  * Bilder:
  Foreløpig støtter visninga bare ett bilde per post. Som nevnt over er det en standardeditor som brukes, og den støtter alt mulig rart. Motoren vår støtter derimot bare ett bilde, og det må som nevnt lastes opp via «Last opp mediefiler»-funksjonen. Om du legger inn flere bilder, så antar jeg at det kan true tid-rom-kontinuumet, og sprenge universet i fillebiter. Så prøv og la vær inntil videre 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s